Maximering WOZ waarde in woning waarderingsstelsel

Geplaatst op 13 juli 2022 door Verhuur RandstadWonen

Er is een wijziging in het puntenwaardering stelsel 

Dit geldt voor woonruimtes die verhuurd worden in de “vrije sector”  Dit kan gevolgen hebben voor uw woning en de maximale huurprijs. Het kan zijn dat u woning met deze nieuwe waardering niet meer geliberaliseerd is en u niet meer kunt verhuren in de “vrije sector”.

De beperking van de WOZ-waarde (ook wel 'WOZ-cap' genoemd) in het bepalen van de maximale huurprijs gaat in op 1 mei 2022. Voor een deel van de huurwoningen betekent dit dat de maximale huurprijs voor niet meer dan 33% mag worden bepaald door de WOZ-waarde.

 Maximaal 33%

Dit betekent dat het aantal punten op basis van de WOZ-waarde bij woningen die 142 of meer punten hebben volgens het woningwaarderingsstelsel beperkt wordt tot maximaal 33% van het puntentotaal. Door deze maatregel vallen sommige woningen die nu in de vrije sector worden verhuurd bij nieuwe verhuur weer in de sociale sector en blijven meer woningen die nu in de sociale sector verhuurd worden voor de sociale sector behouden.

Voorbeeld

Als bijvoorbeeld een woning 150 punten heeft waarvan 60 punten gebaseerd zijn op de WOZ-waarde, dan is dat aandeel 40%. Per 1 mei 2022 moet dat worden teruggebracht tot 33%:maximaal 45 punten WOZ-waarde. Daarbij komt het totaal aantal punten van de woning op 135

Klik hier voor de pagina van de rijksoverheid met betrekking tot Maximering WOZ-waarde.

Het kan verstandig om te kijken of u de huidige punten waardering kunt verhogen. Denk hierbij aan het verbeteren van het energie label, aanpassingen in de woning die extra punten opleveren, etc. Wij kunnen u hierin adviseren. Mail of bel ons op onderstaande contact gegevens.
 

 

 

Lees meer blogberichten